Ålgård FK

1946

1946

I 1946 var det endelig klart for seriespill igjen etter krigen, og Ålgård skulle spille i Kvalifiseringsserien som på det tidspunktet var det høyeste nivået som fantes i Norge. Pulja bestod av 12 lag der de beste skulle delta i Norgesserien fra høsten 1947, mens de svakeste lagene skulle flyttes ned til 2. divisjon. Seriespillet skulle dermed pågå i ett og et halvt år.

ÅFK hadde spilt to treningskamper før serien startet på Ålgård mot Buøy. Ålgård kom best i gang i seriestarten, Aslak Gjesdal skjøt i stolpen og fikk annullert en scoring like etterpå, men mot spillets gang tok Buøy ledelsen fem minutter ut i kampen etter at Pitt slo et skudd rett i føttene på Haugland som scoret. Dette la ingen demper på Ålgårds overtak, Buøys keeper reddet riktignok to kjempesjanser etter skudd fra Karleif Skjæveland, men fem minutter etter at Buøy tok ledelsen, lå ballen i nettet.

Ålgård kjørte så totalt over Buøy, og lagene gikk til pause på stillingen 5-1. Kjøret fortsatte i andre omgang, og etter 20 minutter ble Buøys Sverre Pedersen flyttet over på høyreback for å markere ut Aslak. Da var skaden allerede skjedd, Ålgård ledet 8-1. Buøy fikk et trøstemål til slutt, men poengene ble værende på Ålgård.

Rundt 2000 tilskuere møtte opp til oppgjøret mot Viking som viste seg som et langt sterkere lag enn Buøy hadde vært. Kampen ble jevn og hard, og på begge lag spilte forsvaret bedre enn angrepet. Ålgård hadde også et skarpt øye med Reidar Kvammen som ikke viste igjen slik han pleide. Kampen endte målløst.

Årets første bortekamp ble spilt i Hillevåg mot Jarl. Mye av Ålgårds spill foregikk på venstrekanten, men Aslak skjøt fra for langt hold mot en dyktig keeper. Istedet ble det Jarl som fikk kampens eneste mål, en heading på en corner et kvarter før slutt.  

Stål ga uventet mye motstand i første kvalifiseringsrunde i cupen. Karleif skjøt Ålgård oppskriftsmessig i ledelsen via en Staal-spiller etter et innlegg fra Aslak etter 13 minutter. Men Staal kjempet seg tilbake og utlignet to minutter før pause da et skudd ble for hardt for Pitt, han halvklarerte, Oldeide fikk fra kort hold foten på ballen som trillet inn i mål. Staal hang med lenge i andre omgang, men da Karleif igjen ga ÅFK ledelsen var det slutt for Staal. Ansgar Hetland fastsatte sluttresultatet til 3-1 tre minutter senere, til tross for at Staal satset alt det siste kvarteret for å komme tilbake.

Ålgård slet med å få fasong over angrepsspillet, og mot Bjergsted på Midjord var også forsvaret i det gavmilde hjørnet. Et svakt tilbakespill fra midtbanen tidlig i første omgang ble snappet opp, og Bjergsted ledet 1-0. Dette stod seg helt til et stykke ut i andre omgang da Ålgård fikk corner. Ansgar Hetland headet via hodet på en Bjergsted-spiller, og dermed endte kampen 1-1.

Mot Vard fikk ÅFK ledelsen etter at Sigurd Ravndal kom seg fri og fikk sendt avgårde en suser, men ballen ble reddet på streken, Aslak stod klar til å dundre returen i mål, men ble stygt tacklet. Straffesparket satte Aslak i mål “med fynn og klem.” Ålgård styrte andre omgang, men det ville seg ikke foran mål. Bjarne Hetland ble skadet og måtte gå ut, og fem minutter før slutt, ble igjen et løst tilbakespill snappet opp og ekspedert i mål. Vard presset på for å få seiersmålet, men istedet var det Ålgård som fikk den største sjansen da Karleif skjøt i stolpen.

Ålgård var fremdeles ikke på gamle høyder borte mot Trygg, men effektiviteten var noe bedre, og det ble heller ikke delt ut gavepakker i forsvaret. Allerede etter tre minutter la Aslak inn foran mål, Karleif fikk skutt, og ballen endret retning og havnet i nettet bak den sjanseløse keeperen. Trygg kjempet seg tilbake, resten av omgangen var jevnspilt, men Ålgård var heldig og beholdt ledelsen til pause. I andre omgang dominerte Ålgård, men det tok en halvtime før Aslak økte ledelsen, og fem minutter før slutt fastsatte Karleif sluttresultatet til 3-0.

Tre dager senere dro Ålgård tilbake til Stavanger stadion, denne gang for å møte Vidar i andre kvalifiseringsrunde i cupen. Vidar tok ledelsen i det 25. minutt da dommeren først blåste for straffespark, men som så godkjente scoringen da ballen umiddelbart etterpå havnet i nettet. Aslak utlignet 10 minutter senere på et skudd fra kanten, før ÅFK fikk straffespark fem minutter før pause. Aslak tok straffen, keeper reddet, men Aslak var fremme på returen og ga Ålgård ledelsen. Rett etter straffesparket var Aslak frempå igjen, keeper lot skuddet gå forbi seg, og Ansgar Hetland satte ballen i det tomme målet. Andre omgang tilhørte Ålgård, Aslak satte inn ytterligere to straffespark, og det stod hele 8-1 da dommeren blåste av kampen.

Tilbake i serien var EIK neste motstander, men kampen ble aldri spennende. ÅFK ledet 3-0 etter 13 minutter, og til tross for flere muligheter ble det ikke flere mål. På Sandnes stadion en uke senere åpnet Ulf best med to kjempesjanser, men Ålgård var effektive og ledet 2-0 da det var spilt 20 minutter, begge scoringene signert Aslak. Ulf reduserte like før pause, men Ålgård vant 3-1 etter at Sigurd Ravndal punkterte kampen med en heading.

Ulf var hverken fornøyd med dommeren eller Aslak etter kampen. Ulf fikk annullert et mål etter en svært tvilsom offside, og i forkant av situasjonen handset også en Ålgård-spiller inne i feltet. Aslak fikk publikum mot seg etter å ha blitt avblåst for frispark utallige ganger.

I 1. runde i cupen gikk Ålgård enkelt videre med 2-0 mot Brodd, men uten å overbevise. Ålgård slet lenge med å finne veien til nettmaskene, og det var første etter at det var spilt en halvtime av andre omgang at avgjørelsen falt. Ålgård fikk frispark utenfor hjørnet av sekstenmeteren, Gunnar Stensland la frisparket kort til Aslak Gjesdal, og kanonskuddet som fulgte ble betegnet som et av Aslaks beste. Keeper var sjanseløs. Etthvert håp Brodd må ha hatt om avansement gikk fløyten bare fire minutter senere da Sigurd Ravndal spilte gjennom Bjarne Hetland som enkelt kunne sette ballen i mål.

Kun en kamp gjenstod nå før sommerferien, hjemme mot serieleder SIF. Bortelaget fikk tidlig et straffespark og tok ledelsen. Denne ble økt fem minutter før pause etter svakt keeperspill. Men Ålgård slo umiddelbart tilbake etter pause og reduserte da Karleif satte ballen inn bak en svært passiv SIF-keeper. Dette hjalp derimot lite, SIF overtok initiativet igjen og scoret ytterligere to mål før kampen var slutt.

...

(Denne artikkelen er ikke ferdig, men jeg legger den ut nå, mest for å prøve å motivere meg selv til å gjøre den ferdig siden det har gått et par år siden jeg sist gjorde noe med den.)

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift